top of page

UŽ ZA PĚT DNÍ UPADNEME DO DIVADELNÍHO SNĚNÍ

14. ročník divadelního festivalu Dream Factory Ostrava už se nezadržitelně blíží, do jeho startu už totiž nezbývá ani týden! Pozorně čtěte, co si od 24. do 31. května nenechat ujít, ať Vás nemusí budit noční můry, že jste promarnili prožití letošních divadelních snů, kterými doslova zahltíme Ostravu, a které bezpochyby pohltí i vás!



Jedinečný sakrální, ale především umělecký zážitek vám v úterý nabídne oceňovaný Divadelní spolek JEDL, který vám v kostele sv. Václava odehraje inscenaci o výjimečném českém barokním architektovi Janu Blažejovi Santinim. Ve středu se zaměříme na velkolepý příběh padlých hrdinů, kteří byli popraveni za atentát na Reinharda Heydricha, a že jich nebylo málo... 294 statečných Tomáše Dianišky vyniká nejen odvahou, ale dá se říct, že mají úplně všechno: čeká vás láska, zrada, smrt, přátelství, dojetí a samozřejmě černý humor. Proto si získali srdce nejen diváků Divadla pod Palmovkou, ale i českých divadelních kritiků, u nichž by leckdo mohl pochybovat, zda vůbec nějaká mají… a nepochybně si získají i to vaše.


Čtvrteční večer nabídne pohled na dva naprosto odlišné světy. V prvním případě vám bude slovenské Divadlo Andreja Bagára z Nitry vyprávět o Domu. Ale především o jeho obyvatelkách, o destruktivní matce i jejích silných dcerách. O jejich lásce i bolesti. O touze po svobodě. O odlišnosti. O nepřekonatelné dálce, i když vlastně blízkosti. A mimo jiné i o Lorcovi, který je autorem slavného Domu Bernardy Alby, který Anna Saavedra přepracovává nejen do současného jazyka, ale především do současného světa, a vypráví tak především o naší společnosti, kterou dráždí jakákoliv odchylka, jež vybočuje od domněle správného normálu… Protipólem silných žen se stanou čtyři kluci z Mostu, které si musí pamatovat každý, kdo vyrůstal a dospíval v 90. letech. The Legend of Lunetic se na pozadí příběhu pro mnohé až nepochopitelně úspěšné kapely věnuje především duchu doby, na kterou se dnes vzpomíná buď s přehnanou idyličností nebo naopak s dost hořkou pachutí. Lunetici z Divadla NoD v devadesátkách ovšem vyrůstali, tzn. že jim nechybí jak dětská nostalgie, tak i ironický údiv nedávno dospělých. Zábavná jízda po dětství v devadesátkách s přídechem nostalgie, okořeněná radami z Bravo Girl.


Vrcholem pátečního večera bude česko-německá dvojinscenace Divadla Na zábradlí, která se odehraje nejen v Divadle Petra Bezruče, ale jejíž první část zavede diváky do prostor modlitebny Církve bratrské. Spojení rakouského nositele Nobelovy ceny Petera Handkeho a režiséra Dušana D. Pařízka zní samo o sobě dost lákavě, ale když k tomu přičteme ještě příběh novodobého následovníka Jana Palacha Zdeňka Adamce v dechberoucím ztvárnění Stanislava Majera a Martina Pechláta, je jasné, že půjde o neodolatelný, byť nikterak lehký, zážitek. V tomto případě navíc obohacený scénickou skicou, v níž se v netradičních prostorách modlitebny představí vynikající německý herec Samuel Finzi společně s Jiřím Černým.


Aby to nevypadalo, že letos holdujeme pouze kamenným divadlům, v neděli odpoledne doporučujeme neminout Prešovské národné divadlo a jejich divadelně invenční a veskrze současnou adaptaci starého dobrého příběhu o rozpadu jednoho manželství. Román Averyho Cormana Kramerová vs. Kramer proslavila zejména jeho hollywoodská adaptace z konce sedmdesátých let s Dustinem Hoffmanem a Meryl Streepovou. Pokud chcete zjistit, jak je na tom „tradiční rodina” a „normální partnerské soužití“ víc jak 40 let poté, měl by vás plán na nedělní odpoledne být jasný.

A pokud byste neděli snad strávili raději venku než přímo v divadle, i v takovém případě pro vás máme řešení. Speciální „divadelní procházku” Vodnik open po břehu Ostravice si pro vás připravilo nezávislé divadlo bazmek entertainment, které vás během nedělního (do)poledne seznámí se skupinkou na Ostravu aklimatizovaných vodníků, přičemž každý z nich je poněkud svérázný originál. Doba strávená jejich návštěvou, stejně jako míra interakce, závisí především na vás – můžete je pouze pozorovat, nebo je zkusit „rozpovídat”... záleží pouze na vás.

Letos navíc do Ostravy poprvé přivezeme tu nejmladší divadelní krev. Soutěžní linku studentských klauzurních inscenací z pražské DAMU, brněnské JAMU, bratislavské VŠMU a domácí JKO jakožto hostitelem můžete zhlédnout během pondělí 30. a úterý 31. května. Hledejte v programu oddíl Student Factory!

Předešlá doporučení jsou samozřejmě pouhým výběrem z celého programu, který letos doslova přetéká. „Během osmi dnů nabídneme přes třicet představení na dvaceti hracích místech po celé Ostravě“, uvádí ředitel festivalu Tomáš Suchanek, a dodává: „mnohá představení jsou už vyprodána, jinde zbývají poslední volná místa. Tak neváhejte a pojďte snít s námi!“


bottom of page