top of page

CO KROM DIVADLA VÁS ČEKÁ?

Ačkoliv jsou hlavním stavebním kamenem divadelního festivalu především divadelní představení, i nám snílkům je jasné, že nejen z divadla živ je člověk, a tak jsme Vám i tentokrát připravili bohatou nabídku nedivadelních doprovodných programů!


VÝSTAVA

Zahájení 15. ročníku festivalu nás sice čeká až za 15 dní, ale vy se na něj můžete naladit už teď ve foyeru Nové radnice v Ostravě.

Právě tam po celý květen během otvírací doby radniční věže naleznete fotografickou výstavu DF / Dospívající festival Dream Factory! Tu ku příležitosti festivalového jubilea připravil náš dvorní fotograf Lukáš Horký, který Továrnu na sny dokumentuje prakticky od samých začátků, a vy ji můžete navštívit každý den mezi 9. a 19. hodinou zdarma.


PROMÍTÁNÍ

I letos jsme si pro vás přichystali několik filmových projekcí, byť ani v jednom případě nejde o obyčejný film! V Porubě se můžete v rámci festivalu od čtvrtka 25. do soboty 27. května vydat do herny virtuální reality, kde na vlastní oči (i prostřednictvím dalších smyslů) okusíte svět člověka s depresí díky animovanému VR filmu Tmání. Jedná se o skutečně unikátní půlhodinový zážitek, který je přístupný všem od 13 let. Další filmovou podívanou, tentokrát již s živými herci a netradičně divadelním přístupem, nabídne v pondělí večer Idiot z produkce Činohry Národního divadla. Obdobné spojení divadelně-filmového přístupu nabídnou v pátek 26. května v kinosále DK Poklad i Depresivní děti toužící po penězích. Jejich pandemická online inscenace (memento) MOR v roce 2020 zvítězila v mimořádné kategorii tehdejších Cen divadelní kritiky nazvané „divadlo z karantény“.


BESEDY

Palčivým společenským tématům, která se objevují v řadě festivalových inscenací, se budeme věnovat i mimo jeviště, a to hezky tváří v tvář prostřednictvím dvou tematických besed. V neděli 28. května herci Dejvického divadla spojí síly s šéfredaktorem týdeníku Respekt Erikem Taberym a budou mluvit spolu, ale především s vámi o stavu naší společnosti, její nedávné historii a také o výhledech do budoucna v rámci besedy

Mluvme spolu, která se uskuteční v Centru PANT. Pokud jste snad nestihli ulovit vstupenky na Fifty, máte jedinečnou možnost setkat se s vašimi oblíbenými herci při této příležitosti... avšak kapacita je poměrně omezená, tak si radši pořiďte vstupenky dopředu. Veškerý výtěžek ze vstupného na tuto besedu půjde ve prospěch ostravské neziskové organizace S.T.O.P., z.s.


V úterý večer se pak v kavárně Staré arény se ke slovu dostanou režisérka Daniela Špinar, hudebnice Terezie Kovalová a sociolog Karel Pavlica. Beseda nazvaná Blízko od sebe je inspirována stejnojmenným tématem letošního ročníku a budeme se v ní snažit dobrat toho, jak jsme na tom jako společnost, ale i jako jedinci se (sebe)přijetím a (ne)porozuměním. Tuto besedu pořádáme ve spolupráci s Ostravskou univerzitou a vstup je zdarma.


KONCERTY

Stejně jako Daniela Špinar představí své divadelní (a filmové) inscenace, byla by velká škoda přizvat na festival tak talentovanou hudebnici, jakou je Terezie Kovalová, a nechat ji jenom promlouvat. Po úterní besedě tak Terezie vymění spoludiskutující za violoncello a vezme vás na hudební průlet od historie až po současnost, od klasiky po vlastní tvorbu. Hudební bonus přihodí po svém představení Medvěd s motorovou pilou také Divadlo Na zábradlí ve středu 31. května večer.

bottom of page