top of page

POZNEJTE BUDOUCNOST (NEJEN) ČESKÉHO DIVADLA!

Poslední 3 dny festivalu dáme slovo té nejmladší divadelní krvi, protože po loňském velmi slibném začátku nové festivalové linky se letos opět vrací STUDENT FACTORY!


Zahájíme ji symbolicky ve čtvrtek na den dětí, kdy soutěžní klání otevře brněnská inscenace ateliéru činoherního herectví Divadelní fakulty Janáčkovy akademie múzických umění Skici o nervózní planetě. Bezprostředně na ně navážou jejich kolegové z ateliéru fyzického divadla kompozicí dvou klauzur Human Being, Letokruhy. Páteční soutěžní příspěvek zajistí katedra činoherního divadla pražské Divadelní fakulty Akademie múzických umění, která k nám vysílá inscenaci Perplex. Sobotní odpoledne bude patřit studentům katedry alternativního a loutkového divadla pražské DAMU a jich loutkovému představení pro děti i dospělé Ř.I.P. a zakončení Student Factory obstará delegace z Akademie umění z Banské Bystrice, která zahraje představení La musica.


Těchto šest představení bude soutěžit o ceny za nejlepší mužský a ženský herecký výkon a za nejlepší inscenaci přehlídky, která tvůrcům garantuje zařazení jejích další inscenace do hlavního programu festivalu v následujícím roce. Letos se bohužel z organizačních důvodů do programu ani nesoutěžně nezapojí Janáčkova konzervatoř Ostrava, i když jsme se o to jak my, tak JKO pokoušeli do poslední chvíle... Proto doporučujeme pohlídat si termíny jejich maturitního a absolventského představení a navštívit je na vlastní pěst!


O poznání pozitivnější zprávou je, že i bez představení konzervatoře pro vás máme letos připravené dvě inspirativní nesoutěžní představení, která k nám přijedou z maďarské Budapešti a z polských Katovic! Představení herecké školy Slezského divadla Patoformy se odehraje ve čtvrtek od 20.30 a v pátek ve stejný čas můžete navštívit God, home, kitchen nezávislé odnože budapešťské vysoké školy FreeSZFE.


Ještě před zahájením samotné Student Factory si můžete v rámci hlavního programu užít loňské vítěze z KČD DAMU, kteří předvedou, jak se vypořádali se Shakespearem, s láskou a s otázkou, kteréže pohlaví je vlastně to slabší… Přivezou totiž Marnou lásky snahu, na níž můžete dorazit ve středu 31. května večer do Staré arény.


Všechna soutěžní představení bude posuzovat odborná porota složená ze zástupců divadel z Ostravy a z Opavy, a to ve složení Tereza Agelová (Divadlo loutek Ostrava), Peter Galdík (Divadlo Petra Bezruče), Miroslava Geogievová (Studio G), Jiří Seydler (Slezské divadlo Opava), Tomáš Vůjtek (Komorní scéna Aréna), David Vyhnánek (Divadlo Mír) a Norbert Závodský (Národní divadlo moravskoslezské).


Na všechna představení je vstup zdarma, kapacita je ovšem vzhledem ke komorním sálům dost omezená, a tak doporučujeme si místa raději předem rezervovat. Rezervační poplatek na všechna představení Student Factory činí 70 Kč.

bottom of page