top of page

ZAPIŠTE SI KONEC KVĚTNA!

Dream Factory se vrací do svého tradičního termínu!


S radostí oznamujeme, že se vám letos na jaře opět chystáme splnit vaše divadelní sny a že se po dvou covidově nestandardních ročnících vracíme k původnímu termínu na konci května. Největší ostravský festival činoherního divadla totiž proběhne v týdnu od 24. do 31. května!


Stejně jako vždy vám 14. ročník nabídne ty nejlepší a nejzajímavější činoherní inscenace z celé České republiky a od našich nejbližších sousedů. Těšit se můžete na hlavní programovou linii zaměřenou na outsidery a jejich spletitou cestu ze stínu na (pomyslné) výsluní. Protože, jak se již mnohokrát ukázalo, právě tihle zdánlivě obyčejní, nezajímaví lidé, kterých bychom si za normálních okolností ani nevšimli, mohou dosáhnout nebývale velkých věcí. Stačí se rozhodnout něco změnit a povstat? Je možné všechny svoje slabiny a nedokonalosti proměnit v neuvěřitelnou sílu?


Naše dramaturgyně Sylvie Vůjtková má na roli outsiderů v dnešní společnosti jasný názor: „Máme tendenci si za své vzory vybírat ty, kteří na to, že by mohli dokázat něco velkého, vypadají. Chceme, aby našim idolům ta velikost a hrdinství koukala z tváře už na první pohled, aby se k nim dobře vzhlíželo. Nicméně problém s idoly prozrazuje už etymologie: jsou to naši falešní bohové, nápodoby a náhražky něčeho, co nás přesahuje. Pokud chceme najít opravdové hrdiny, je kolikrát mnohem lepší shlédnout dolů a odhlédnout od těch povrchních obalů, kterým říkáme tvář, abychom našli ty nedokonalé, ke kterým skutečně stojí za to vzhlížet.“


Čímž se dostáváme k velkému odhalení nejen ústředního tématu letošního Dream Factory, ale také k představení záštity 14. ročníku - Vojtěcha Kotka. Ten se na festivalu představí v titulní roli satirické komedie Ošklivec, která svou podstatou dokonale vystihuje hlavní dramaturgickou linku Dream Factory 2022.


bottom of page