top of page

S KÝM SE DO SNĚNÍ PUSTÍME TENTOKRÁT?

Než odhalíme kompletní program jubilejní patnáctky, budeme vás ještě malinko napínat... ostatně představivost ke snění přeci patří. Ale protože jsme vám v pondělí dali slovo, že se dozvíte ještě do konce tohoto týdne víc, o pár detailů se s vámi podělíme.


Pokud jste četli pozorně pondělní aktualitu, anebo vaše fantazie pracuje na plné obrátky od chvíle, co jsme vypustili do světa letošní vizuál, tak už víte, že se můžete těšit na Dejvické divadlo, které patří k festivalovým snovým stálicím a jezdí za námi do Ostravy snít už od prvního ročníku. Dalším divadlem, které letos představí již pojedenácté a také to s nám táhne již od 1. ročníku, je Divadlo Na zábradlí. V jeho podání se můžete těšit na autorskou inscenaci plnou bizarních osobností, které s námi na první pohled mohou mít společného jen pramálo, ale když jim těch pohledů věnujeme víc, zjistíme, že jim možná rozumíme víc, než bychom si troufli pomyslet. Pomyslný trojlístek věrných festivalových hostů, na které byste si jinak museli zajet do hlavního města, doplní Činoherní klub s osobitou interpretací americké klasiky, ve které se můžete těšit i na oblíbeného herce, který tu s námi v Ostravě strávil nezapomenutelných pár let, Honzu Hájka.


Nelovili jsme ovšem jenom v pražských vodách a dovezeme vám divadla i z úplně jiných koutů naší země. Jedním z těch nejvzdálenějších bude liberecké Divadlo F. X. Šaldy, které si vysloužilo onu vzácnou čest ujmout se slavnostního zahájení 15. ročníku! S jakou inscenací přijedou do Ostravy letošní festival zahájit? Řekněme, že půjde o výsostně divadelní událost nejen zpracováním, ale i tím, že divadlo a herectví v této inscenaci hraje zásadní roli. Z opačného koutu republiky dorazí další dobře známí hosté z Brna, protože ani letos vás neochudíme o Husu na provázku! Stejně jako v případě předloňských Gadžů soubor znovu spojil síly s režisérem Jiřím Havelkou, a věřte, že i tentokrát z toho vznikla nesmírně zábavná a zároveň poučná podívaná, která nám toho odhalí hodně o nás samých. Nebudou chybět ani hosté zpoza státních hranic, protože i letos se na festival vrátí Slovenské komorné divadlo Martin, jehož Zem pamätá patřila v roce k největším zážitkům předloňského ročníku. Inscenace, se kterou do Ostravy SKD přijede, je originální nejen svým tématem a jeho zpracováním, ale také netradičním uměleckým spojením, protože vznikla v koprodukci s Městskými divadly pražskými. MDP se navíc s další inscenací ujmou i slavnostního zakončení.


Značný prostor v programu bude patřit samozřejmě i nezávislým divadlům, v čele s Depresivními dětmi toužícími po penězích a jejich uměleckým principálem Jakubem Čermákem. Současné divadelní trendy vám zprostředkují i Divadlo Letí, nebojácní Lachende Bestien, nebo improvizační skupina překračující různé žánry, u nichž nikdy nevíte, co přesně čekat, My kluci, co spolu chodíme. Mezi letošní prvoúčinkující se zařadí i slovenské nezávislé sdružení umělců Zlaté schody se svým intimním site-specific projektem pro 16 diváků.


Ti všichni se budou podílet na hlavním programu, ale mimo ten vás samozřejmě čeká i bohatá Ostravská sekce, multižánrový doprovodný program a mladě-osvěžující Student Factory. Kompletní program už zítra!

bottom of page