top of page

MARTA DANCINGEROVÁ – TVÁŘ ŠESTNÁCTÉHO ROČNÍKU

Nejen z ostravských billboardů na Vás bude v příštích měsících upírat svůj uhrančivý pohled herečka Marta Dancingerová, která se stala letošní záštitou festivalu.


Vzhledem k tomu, že téma nebo chcete-li motto šestnáctého ročníku zní POD KŮŽÍ, rozhodli jsme se tohle sousloví co nejevokativněji přenést i do vizuální podoby. Výsledné portréty, které (ne náhodou) vznikaly na zkušebně pražského Činoherního klubu tak zobrazují nejen Martinu tvář, ale také druhé, cizí, anonymní ruce, které se k ní různými způsoby vztahují, dotýkají se jí, hladí, utěšují, ale také téměř atakují a vyvolávají neklid.


Na sociálních sítích můžete nahlédnut do procesu focení, které se neslo ve znamení hledání adekvátních doteků a nacházení vhodných pozic, v nichž bude Martin obličej co nejvíce v souladu nebo naopak v nesouladu s anonymníma rukama. Jak obličej, tak ruce se dostávaly do momentů trapných, krkolomných, legračních a snad se nakonec trochu sblížily. Ostatně od chvíle, kdy různé variace vizuálu začneme vypouštět do světa, můžete sami posoudit, jaké pocity ve vás jednotlivé výjevy vyvolají a jak moc se vám zaryjí po kůži.


Do května bude Marta Ostravu zaštiťovat výhradně pronikavými pohledy, v rámci samotného festivalu se na ni ale můžete těšit hned dvojnásobně. V pátek 24. května odehraje společně s kolegyněmi a kolegy z Činoherního klubu představní Konsent a tím celý festival pomyslně odstartuje. A hned následující den – v sobotu – připomene, že není jen vynikající herečkou, ale také literární autorkou. V podání ansámblu inscenace Konsent uslyšíte autorské čtení vybraných povídek z její knihy Nesmělí – drobnokreseb postav, které možná denně potkáváme na ulici, v práci na chodbě nebo v autobuse a jejichž život zrovna prochází epickými zvraty. Možná zrovna vedle vás stojí na zastávce jeden z Martiných hrdinů. Tak se pozorně dívejte a v květnu přijďte Martinu tvorbu zažít na vlastní kůži.

bottom of page